’We were looking to work with natural materials and an organic palette, so were delighted with their suggestion of local ash’

OWNERS BEVERLEY AND BRYCE

Having lived for six years with a dark Victorian kitchen in their charming holiday home in Fowey, Beverley and Bryce decided it was high time to update their domestic areas and create a space to suit the needs of modern family life. Having been recommended to them by their architects, our brief was for an airy, informal environment that was as much a place to hang out and relax as to cook and eat. The key to the new layout was not only to open up and redesign a characterful kitchen and dining space to reflect the coastal surroundings, but to create a connecting roof terrace that would really make the most of the coastal views.

One of the key objectives on this project was to work with natural materials and tones to emulate the coastal environment – drawing inspiration from the estuary shoreline, the tree-lined riverbank and the slate cliffs. The solution we came up with was the use of a native species of timber for the cabinetry, and we eventually settled on ash for its beautiful and distinctive grain patterns.

Emphasising the modern style created by the horizontal aspect of the cabinets, we plumped for stainless steel appliances. The concession to this was the 'Pewter' Rayburn, which tempers the scheme slightly and gives it a more established feel.

To enhance the sense of openness, wall cupboards were kept to a minimum and a tall bank of larder cabinets was built into one alcove, with open shelving for extra storage.