’The key criteria was for it to have a 'freestanding' look that would suit the rest of the open-plan room’

MAT DAVIES

Working within a space, under quite low ceilings (dictated by planning restrictions) one of our main objectives was to retain a sense of openness and make the most of the generous floor plan. One way we managed this was to forego wall units and instead recycle a pair of open shelves and a plate rack from the previous kitchen. Not only well-suited to the design, this was also a solution inline with our environmental ethos - a stance furthered by the re-working, repairing and re-finishing of the existing beech worktops for use in the utility room.

Honed (matt finish) African black granite worktops were chosen to tie in with the dark slate floor slabs and the jet-black enamel hotplate on the cooker. A false chimney breast was also built in situ, to conceal the heating and vent pipes leading from the cooker. This also housed an inline extractor and was finished with low voltage down-lights, a simple shelf and corbels. The traditional dresser-style cabinets beside the cooker house extra-deep drawer boxes that glide effortlessly to full extension even when loaded with the heaviest cast iron cookware.

For the utility, we created cabinets to match the kitchen, and re-used the existing beech worktop and Belfast sink. In this room we also housed large recycling bins and a tall cupboard for brooms, mops and the switchgear for the underfloor heating.